14 Aralık 2008

El Clasico ve Düşündürdükleri

Cumartesi gecesi dışarı çıkmama sebebim el clasico Barca'nın 2-0 galibiyetiyle bitti. Ne herkesin beklediği tarihi fark, tecavüz vs, ne de içten içi içimi kemiren -aka Fener Syndrome- Real Madrid galibiyeti çıkmadı maçtan. İki takımda da sahadaki değil sahada olmayan oyuncular dikkat çekiciydi. Xavi ne kadar muazzam bir oyuncu olursa olsun badisi Iniesta olmadan tam performans gösteremiyor. Iniesta katalizor gibi kendi oynamasa bile -ki bence şahane adamdır- Xavi 'nin performansını yukarı çekiyor.

Real Madrid için eksiklerden bahsetmeye başlayınca ilk 11 unutuluyor zaten. Bi kere Drenthe ilk 11de sahaya çıkıyorsa ortasaha evlere şenlik demek. Guti, Gago, Sneijder üçlüsü gayet paslaşabilecek gibi gözüküyorlar ama Sneijder sağ kanada sıkışmış durumda demeye kalmadan sakatlanıp çıkıyor. Yerine kim girecek? Sağ kanat düşünmeyi geçtim ortasahaları gözden geçiriyorum kafamdan. Robben cezalı, Diarra ve De la Red sezonu kapattılar. Van der Vaart girer heralde diye düşünüyorum. Hakkatten Van der Vaart niye yok diye diye düşünüyorum kendisini maçın bitmesine 20 dakka kala görebiliyoruz anca. Eksikleri saymışken dünya üzerindeki en iyi forvetlerden Rıdvan Nistelrooy da sezonu kapattı zaten Real ikamesi Huntelaar'ı oynatacak ikinci yarı. Bakalım kısfmet...

Real defansında lack of left back (şiir gibi) yaşandığından, emektar Salgado sağa yerleşiyor, sarı kart canavarı Sergio Ramos solda Messi-Alves ataklarını karşılamak için pozisyonunu alıyordu. Maç sonrası baktığımızda kötü oynadığını söyleyemeyiz ama Marcelo ve Heinze'den biri solda olduğu için Ramos sağda başlasaydı maça, Salgado penaltı yaptıramayacaktı. Buna da halamın taşakları olsa sendromu deniyormuş, vikipedia öyle diyor...

-koydum mu fıstık?

Teknik direktor cephesinde Barcelona B takımının iki eski çalıştırıcısı kapışıyorlardı. Daha tecrübeli olan Juande Ramos olmasına rağmen daha uzun süredir takımının başında olan ve istediği futbolu oynatan Pep Guardiola idi. Teknik direktör değişiminin krizdeki takımlara iyi geldiği, ayrı bir hava kattığı bilinen bir gerçekken karşınızdaki takım son 20 yılın en güzel futbolunu oynuyor denen takım olunca işler öyle yürümüyor. Barcelona'nın bu sezon için klasikleşmiş "baskıyı kuralım hacı, ilk 15-20 dakkada 3 tane atalım sonra rahat rahat top çeviririz" sistemi Real'e tutmadı. Baskıyı kurdular ama az daha kontradan -Davids çakması Drenthe az daha yetenekli olsa- golu yiyeceklerdi. Real mis gibi kapandı ilk yarı golsuz bitti. İkinci yarı Real oyunu kontrol ederek başladı, Barcelona taraftar gazıyla tekrar kendine gelip iyice yüklenince Real'e zor da olsa ilk golu buldular. İlk golde aslan payını doğrudan kaptan Puyol'a göndermek lazım. "Siz atamıyorsanız ben atarım lan!" diye geldi ileri resmen. Casillas ilk golu yiyene kadar -ki hatası yok yediği gollerde bence- dünyanın en iyisiyim ben diye bağırdı resmen. Diğer kalede Volkan Demirel'in az evrim geçirmişi Victor Valdes de iyi performans gösterdi. İki net pozisyon kurtardı karşı karşıya. Onun dışında fazla da zorlanmadı...

tangocular kenetlendi

Yeni Redondo Gago'yu bu maçta dikkatli seyrettim. Nasıl söylenir adamın hamurunun iyi olduğu belli. Maradona zamanında bu adamı Real'e 25melyon euroya sattığı için Boca Juniors başkanına vermişti ayarı vermişti ayarı. Mascherano ile birlikte Arjantin'in ortasahası ona emanet. Diğer Arjantinli Messi'ye diyecek bi' şey yok. 2009 Ballon d'OR'u alır gibi geliyor. Golunu de atarak istatistiklerini geliştirmeye devam etti.

---

Sonuç olarak büyük beklentilere girdiğimiz maç böylece geride kaldı. Uluslarası turnuvalar ve Fenerbahçe - Galatasaray maçları dışında en sevdiğim, tüm futbol müsabakaları arasında oynanan futboldan her zaman zevk alacağıma emin olduğum el clasico bitti.

Maçı 90 dakika izleyip yazısını 75 dakika yazdım. Ne diyeyim? Futbolu seviyorum.

2 yorum:

L dedi ki...

"Barcelona'nın bu sezon için klasikleşmiş "baskıyı kuralım hacı, ilk 15-20 dakkada 3 tane atalım sonra rahat rahat top çeviririz" sistemi Real'e tutmadı"

hocam bilmiyorum bu kısmı gırgıra mı yazdın ama, o durum sistemin, oyun stilinin getirisi yani. koskoca barça, süreyya ayhan stili oynayacak değil di mi?

alt + 168 dedi ki...

elbette geyiğine yazdım onu. dediğiniz gibi bu seneki sistemin ve kaliteli futbolun getirisi ilk 15-20 dakikada bulunan goller.

Related Posts with Thumbnails