30 Ağustos 2008

Pripyat, Çernobil'in Gölgesi

Çernobil'in etkilerini en net hisseden yer burası.
Santrale sadece 4 km uzakta olmasından ötürü, nukleer sızıntının başlamasından sadece bir kaç saat sonra ordunun (çoğunlğu Kiev'den olmak üzere) getirdiği 1000den fazla otobüs ile 48.000 kişilik nufusu 3-4 saatte bir daha dönmemek üzere tahliye edilmiş bir şehir.
En tehlikeli nukleer parçacıklar şeklinde tabir edilen (ne demekse) zamazingoların Pripyat üzerinden silinmesine hala 980 sene var.

1990ların ortalarında yerli halktan 200 kadar kişinin buraya döndüğü ve radyasyon madyasyon dinlemeyip hala yaşadıkları, kendi çaplarında minimal bir hayat sürdükleri de başka bir gerçek. Helal olsun demek adamlara, sıla hasreti dedikleri şeye dayanamamış olacaklar heralde..

Call of Duty 4 : Modern Warfare oynayan herkesin çok iyi bileceği bir undercover görev var. Bu şehrin birebir tasarlanmış halini harita olarak kullanmışlar. Terkedilmiş binalardan geçiyorsun, şehrin içinde ruslardan kaçıyorsun, en sonunda da yukarıdaki dönem dolabın yanına pusup geleni geçeni indirip bizi kurtarmalarını bekliyoruz. Oyundan sonra şehrin resimlerine bakarken yıkık dökük binaları, havuz içerisinde gezinen köpekleri, yerde kalmış oyuncak bebekleri daha doğrusu oyunda tasvir edilmiş kıyamet sendromunun gerçek olduğunu görünce insanın içi cidden fena oluyor.. Düşünsene, bir gece sokağına ordu yağıyor bin otobüsle ve "bir daha dönmemek üzere seni götürüyoruz" diyorlar. "Trajedi nedir hacım sence?" diye sorsan, fazla düşünmem "budur" derim...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails