15 Temmuz 2008

Ruanda Oteli


Belçikalılar Ruanda'ya geliyor ve oranın yerel halkı üzerinde yapay ırksal ayrımcılık yaratıyor. Birbirinin tıpkısı olan insanları Hutu ve Tutsi şeklinde ayırıyorlar.

Peki nasıl?

Biraz daha uzunca boylu olanları, narin görünüşlüleri, zengin olanları (10 ineği olan başka bi özelliğe bakılmadan tutsi olarak kaydediliyor mesela), okumuş olanların kimliklerine Tutsi yazıyorlar. Hutu yazılanlar ise kalanlar yani nüfusun büyük çoğunluğu, fakirler.
Belçika aktif söz sahibi iken ülkeyi Tutsilere yönettiriyorlar, ülkeyi terkederken de yönetimi Hutulara devrediyorlar. Yıllar yılı kuyruklarda geride kalmış, hakları yenmiş, daha kısa boylu, daha geniş burunlu, daha fakir Hutular yönetime geçince bildiğin manada götleri kalkıyor ve intikam çanlarını çalıyorlar -eski- imtiyaz sahibi tutsiler için. Hutu hükümeti aktif olarak harekete geçmiyor ama radikal eylem planlarına sahip Interahamwe gibi örgütlere de ses çıkarılmıyor. Hutu başbakanının öldürülmesiyle fitil ateşleniyor, soykırım bir anda başlıyor.



İşin fenası soykırımı "ne ile" gerçekleştirdikleri. Kurşun pahalı. Dışarıdan tanesi 50 cent'e gelen palalarla öldürüyorlar Tutsileri. Yorulunca aşil tendonunu kesip kıvranmasını izliyorlar, sonra katliama devam. Hutular parası olan Tutsilere bi kıyak yapıp, kurşun parası verdikleri takdirde kurşunla ölmelerini sağlıyorlar. Fransa olsun, Belçika olsun, Birleşmiş Milletler olsun "kardeşi kardeşe kıydırmak" denen şeyi başarıyorlar yani. 800.000 ile 1.000.000 arası ölü olduğu söyleniyor. Bunlar arasında sadece Tutsiler de yok. Radikal Hutular (Interahamwe), ılımlı Hutuları da kesiyor olaylar sırasında bilinçli olarak.

Olaylar 100 günde sona eriyor Hutu hükümetinin devrilmesi ile sona eriyor.

100 günün özeti şöyle:
Gün başı 10.000 kesilmiş adam sayısı
sayısı bilinemeyen yaralı ve kayıplar
soykırımdan kaçan onbinlerce Tutsi ve ılımlı Hutu
soykırım sonrası intikam almak isteyen Tutsilerden kaçan 2.000.000 Hutu mülteci...

Ve cesetlere dadandıkları için öldürülen köpekler. Köpek soykırımı. O dönem Ruanda'da sırf bu sebeple köpek kalmadığı söyleniyor. O da farklı bir filmin konusu. Shooting Dogs seyredemeyecem ama malesef, yeterince midem kalktı....

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails