24 Temmuz 2009

All Along The Watchtower



Öncelikle bu şarkıyı yeni keşfettiğim için -hem de orjinalinden çok farklı şekilde cover edilmiş halini araştırırken bulduğum için- utanç içerisindeyim.

Müzik tarihinin en önemli şarkılarından birinden habersiz yıllarımı geçirmişim pek fena. Bob Dylan hazretlerinin parçası demek istiyorum ama o kadar farklı ses tarafından tekrar tekrar söylenmiş ki anonim olup çıkmış parça. Dediğim gibi yaratıcısı ve ilk söyleyeni Bob Dylan olmasına rağmen şarkının populerliğinde Jimi Hendrix'in yadsınamaz katkısı var. Bob Dylan'ın büyük hayranı olan sayın Hendrix şarkının içine resmen "bi parça Jimi koyalım" demiş. Melodi aynı kalmış ama parça kesinlikle Hendrix parçasına dönüşmüş. -ki Hendrix'in ölümünden sonra da büyük bir Jimi hayranı olan sayın Dylan şarkının Jimi versiyonunu çalmış- Böylece farklı kulvarlarda aynı melodinin değişik versiyonları yaldır yaldır koşarak milyonlara ulaşmış efendim. Sonrasında zaten Rolling Stones, U2, Dave Matthews, Eddie Vedder, Eric Clapton, Lenny Kravitz vs daha başka bi sürü kişi bu şarkıyı konser olsun, albüm olsun pek çok kez kullanmıştır.

Ben nasıl kavuştum peki bu şarkıya? Şöyleki 3 haftadır hayvanlar gibi Battlestar Galactica izliyordum -ki mutlak surette bir BSG yazısı yazacağım- şarkının çok otantik ve alakasız bir versiyonu 3. sezon finalinde kullanılıyor. Bölüm boyunca kısım kısım duyduğumuz parça sezon finalinin son sahnesinde gümbür gümbür çalıyor ve adamlar yapmış ağbi dedirterek bitiyor. 4. sezonda da son bölümlere kadar parça parça gene duyuyoruz bu otantik sesleri ama tamamı gelmiyor bir türlü. Tam delirmek üzereyim bu ses için derken allaha şükürler olsun Starbuck abanıyor piyanosuna ve bu şarkıyı çalıyor. Sonrasında arıyoruz bu neymiş diye Bear McCreary'min yaptığını görüyoruz, respect bear diyip yolumuza devam ediyoruz. Hatta şimdi düşündüm de BSG izleyenler anlayacaktır şarkı dizinin son iki sezonunda hayati önem taşıyor, hatta final bölümünde öyle bir işlevi var ki vay anam vay.

Bu arada Bear McCreary coverı mük-kemmeliğin yansıması gibi olsa da orjinalle oldukça alakasız olmasından dolayı çok çok güzel bir şarkı diyorum kendisine ama orjinalinden iyi coverlar listesine sokmuyorum. O listeye ya pek çoklarına göre Jimi Hendrix versiyonu benim içinse I'm Not There soundtrackinden Eddie Vedder yorumu girer.

Böylece Bob Dylan, Jimi Hendrix, Eddie Veder, Battlestar Galactica'nın tamamına saygılarımı ileterek yazımı bitiriyorum.

2 yorum:

Sel dedi ki...

zaten söyledim, tekrarında zarar görmüyorum

umarım bsg bi işe yarar ve bob dylan dinlemeye başlarsın lav kafalı.

alt + 168 dedi ki...

umarım bob dylan bi işe yarar da bsg izlersin.

Related Posts with Thumbnails